Статтю КК України про незаконне збагачення визнано неконституційною — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №3 » Статтю КК України про незаконне збагачення визнано неконституційною

Статтю КК України про незаконне збагачення визнано неконституційною

Рубрика Новини

Стаття 368-2 Кримінального кодексу України, яка передбачала покарання за незаконне збагачення, не відповідає Конституції, таке рішення 26 лютого ц.р. ухвалив Конституційний Суд України. Свою позицію Суд аргументував тим, що норма не узгоджується з презумпцією невинуватості (частини 1, 2, 3 статті 62 Конституції України) та з конституційним приписом щодо неприпустимості притягнення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів (частина 1 статті 63 Конституції України). Положення статті не відповідають вимогам чіткості, точності й однозначності, а тому суперечать юридичній визначеності як складовій принципу верховенства права, закріпленого у статті 8 Конс­титуції України, вважає Суд.

У своєму рішенні КСУ також підкреслив, що протидія корупції має здійснюватися винятково правовими засобами з дотриманням конституційних принципів та приписів законодавства, ухваленого відповідно до Конституції України.

Розбіжну окрему думку до рішення виклав суддя Сергій Головатий. Юридична позиція Конституційного Суду України в цьому питанні є хибною, переконаний суддя. Зокрема, він зазначив, що формулювання статті жодним чином не дає підстав для припущення, що підозрюваний чи обвинувачений (сторона захисту) несе тягар доведення своєї невинуватості чи спростування аргументів обвинувачення і що особа, якщо не сама, то з допомогою адвоката, здатна усвідомити зміст цієї норми.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA